DONA

Kaj natančno je glukozamin?

Glukozamin je aminosaharid (sladkor), ki je naravno prisoten v telesu. V sklepnem hrustancu ima pomembno vlogo pri izgradnji hrustanca, natančneje, pri biosintezi glikozaminoglikanskih verig, ki so sestavni del proteoglikanov v sklepnem hrustancu. Ob pomanjkanju glukozamina se zato zmanjšata tvorba in obnavljanje hrustanca ter sklepne tekočine. Ko v telo vnašamo glukozamin v obliki glukozaminskih preparatov, ima dodajanje glukozamina farmakološki učinek predvsem na hondrocite – to so tiste celice v hrustancu, ki vzpodbujajo proces razgradnje in izgradnje hrustanca.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri glukozaminskega preparata?

Glukozamini v zdravilnih pripravkih in prehranskih dopolnilih se med seboj razlikujejo po vsebnosti (koncentraciji) glukozamina, obliki ter obstojnosti glukozamina.

Vsebnost ali koncentracija glukozamina je višja v pripravkih, ki so registrirani kot zdravila. Vendar pa visoka vsebnost ni edini dejavnik, ki zagotavlja dober učinek. Pomembna je tudi oblika glukozamina – če bo ta v pripravku v zelo topni obliki, se bo zagotovo razgradil že v prebavilih in ne bo dosegel sklepa. Zelo topna oblika je na primer glukozaminijev hidroklorid, manj topna pa glukozaminijev sulfat. Veliko prednost pred ostalimi pripravki pa imajo sulfatne oblike s podaljšano obstojnostjo. To pomeni, da bo glukozaminski preparat, ki mu je s posebnim postopkom podaljšana obstojnost, ohranil visoko vsebnost glukozamina tudi na poti od prebavil do sklepne tekočine in bo v sklepu vzpodbudil sintezo hrustančnega matriksa in zmanjšal bolečino in druge simptome obrabljenega hrustanca.

DONA – s študijami dokazan učinek zdravila, ki ga priporočajo strokovnjaki

Trenutno je na slovenskem trgu le en glukozaminski preparat, ki dokazano deluje pri obrabi hrustanca. Glukozamin v zdravilu DONA je v obliki kristaliničnega glukozaminijevega sulfataa , ki je s posebnim postopkom obdelan tako, da na poti do sklepa ne razpade v prebavilih, pač pa v plazmi obstane v dovolj visoki koncentraciji (okrog 10 μM), da uspešno doseže sklepno tekočino.1 Zdravilo DONA je zato potrebno jasno razlikovati od vseh ostalih glukozaminskih preparatov, ki zaradi neobstojnosti prehitro razpadejo in se zaradi prenizke koncentracije v plazmi ne absorbirajo v sklepno tekočino.2,3

Glukozamin v zdravilu DONA® se ob odmerku 1500 mg (ena vrečica kristaliničnega praška) enkrat dnevno hitro absorbira in po 3 do 4 urah doseže vrh v krvni plazmi. Razpolovna doba glukozamina je okrog 15 ur, zato pri zdravilu DONA zadostuje odmerjanje 1x dnevno.1 Ko formulacija glukozamina v zdravilu DONA doseže sklep, na mestu delovanja preko hondrocitov vzpodbuja sintezo hrustančnega matriksa in s tem prepreči nadaljnje propadanje hrustanca.

Delovanje zdravila DONA je razvidno iz mnogih študij v podatkovni zbirki Cochrane. Iz zbirke podatkov je mogoče sklepati, da učinek zmanjšanja bolečine pri drugih glukozaminskih preparatih ni bil detektiran in se ni razlikoval od placeba. Iz dveh randomiziranih kliimgničnih študij je dalje razvidno, da je zdravilo DONA upočasnilo razvoj osteoartroze kolena, v petletni opazovalni študiji pa je bilo ugotovljeno, da je enoletno jemanje zdravila DONA v odmerku 1500 mg enkrat dnevno za skoraj 60% zmanjšalo potrebo po menjavi sklepa.4,5 Za skoraj enak delež se je po podatkih iz študije zmanjšala pojavnost novih primerov osteoartroze v skupini bolnic s prekomerno težo, ki so zdravilo DONA ob predpisani dieti enkrat dnevno jemale dve leti in pol.6

Zdravilo DONA je v lekarnah na voljo brez recepta.
DONA
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Preberite več o osteoartrozi

Roberta Poderžaj


Viri in literatura:
1. Persiani, S. et al, (2005). A Glucosamine oral bioavailability and plasma pharmacokinetics after increasing doses of crystalline glucosamine sulfate in man. Osteoarthritis Cartilage. 2005 Dec; 13(12): 1041-9
2. Reginster, J-YL et al., (2017). Different glucosamine sulfate products generate different outcomes on osteoarthritis symptoms. ARD Online First, September 6, 2017.
3. Saengnipanthkul, S. et al., (2017). Differentiation of patented crystalline glucosamine sulfate from other glucosamine preparations will optimize osteoarthritis treatment. International Journal of Rheumatic Diseases 2017.
4. Towheed, T.E., (2005): Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Apr 18;(2):CD002946.
5. Bruyere, O et al., (2008). Total joint replacement after glucosamine Sulphate treatment in knee osteoarthritis: results of a mean 8-year observation of patients from two previous 3-year, randomised, placebo-controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2008; 16 (2): 254-60.
6. Runhaar, J et al., (2015). The role of diet and exercise and of glucosamine sulfate in the prevention of knee osteoarthritis: Further results from the Prevention of knee Osteoarthritis in Overweight Females (PROOF) study. Semin Arthritis Rheum. 2015 Nov 19.