Dismenoreja

Primarna dismenoreja se navadno pojavi s prvimi menstruacijami. Pri veliko ženskah težave z bolečimi menstruacijami v kasnejši dobi postanejo manjše ali popolnoma izzvenijo.   Nekatere študije kažejo, da so ženske z dismenorejo v primerjavi s tistimi, ki nimajo težav z menstrualnimi bolečinami, občutljivejše na bolečino tudi takrat, ko te niso povezane z menstrualnim ciklom. Povečana dovzetnost za bolečino je povezana tudi z drugimi kroničnimi bolečinskimi stanji v kasnejšem življenjskem obdobju in je tako lahko tudi dejavnik tveganja za fibromialgijo (razpršena bolečina po celem telesu ali zbadanje v mišicah) oz. ima negativen vpliv na kakovost življenja. 

Po nekaterih podatkih dismenoreja prizadene več kot 50% žensk z menstruacijo in tako povzroča dekletom in ženskam ne le težave v zasebnem življenju, pač pa je povezana tudi z visoko stopnjo absentizma in stroški v zdravstveni blagajni.  

Zdravljenje sekundarne dismenoreje temelji na obravnavi osnovnih vzrokov za obolenje, medtem ko je za zdravljenje primarne dismenoreje značilno predvsem farmakološko lajšanje bolečin. Zdravilo izbire za blaženje bolečin pri dismenoreji so zaviralci prostaglandina. Prostaglandini so skupina prenašalcev (mediatorjev) iz nenasičenih maščobnih kislin, ki se lokalno sproščajo v tkivih in imajo v telesu številne funkcije, med drugim stimulirajo bolečinske živčne končiče in sprožajo krčenje mišic. 

Prvo zdravilo izbora za dismenorejo so nesteroidni antirevmatiki, med katere sodi tudi učinkovina ibuprofen, ki jo vsebuje zdravilo Brufen Gran 400 mg šumeča zrnca.
Preberite več o Brufen